Back to artists back home  
 

previous name
Dorona Alberti
Citizen of the world

next name
 
 
 

Het is de moeilijkste vraag die je aan Dorona Alberti kunt stellen: Wat voor stijl zing je? De 30-jarige zangeres zingt alles. Alles wat ze mooi vindt. En dat is nu eenmaal niet één stijl. Het is wel een bepaald soort. Het is Dorona-muziek. Met ballen, met soul, met een randje, in-your-face, met emotionele diepgang... Zoals ze het zelf omschrijft: 'Muziek met oempf!' En dat dan met een kanon van een stem. Verleidelijk en gevaarlijk. Of is dat eigenlijk hetzelfde?

 Al vanaf haar 16e vloog Dorona geregeld naar de Verenigde Staten en Duitsland om er te werken met de industrial metal-pioniers van KMFDM. Ze is als zangeres te horen op zeven cd's van de groep. Later verkende ze de wereld van het theater. In theorie aan de Universiteit van Amsterdam en in praktijk aan de theaterafdeling van het Conservatorium van Antwerpen, bij Dora van der Groen. Ze onderzocht jazz op het Rotterdams Conservatorium, en uiteindelijk belandde Dorona op de Rockacademie in Tilburg.

Met het duo Fairocious won ze onder meer De Wraak van Brabant en de Covercontest van BNN, waarbij het meedogenloze jurylid Jerney Kaagman haar stem de hemel in prees. Met de Vlaamse dansbare jazzlounge-band Briskey gooit Dorona momenteel hoge ogen in Europa, zo stonden ze dit jaar op het North Sea Jazz Festival en het Blue Note Festival te Gent. We kunnen in februari een nieuw album van deze formatie verwachtten, waarin Dorona's eigen sound en creativiteit de vrije hand krijgt. Verder zingt ze in meerdere pop- en coverbands, doet ze studiowerk en werkte ze mee aan diverse vooruitstrevende projecten, van onder meer Muzieklab Brabant. Opvallend is ook haar duo met Koen Schouten (Bariton Saxofoon), Jazzoulle, met welke ze gekende en ongekende pareltjes vuig of teder in hun eigen jasje hijsen. Jazzoulle was o.a. te zien bij VPRO's Nachtpodium.

In de zomer van 2004 is Dorona als één van de eerste studenten afgestudeerd aan de Rockacademie, met het theatrale concert Mental Striptease, dat ze zelf schreef, produceerde en uitvoerde. En nog steeds de nieuwsgierigheid achterna, timmert ze langzaam aan haar eigen weg.